Meningokockfonden

Meningokockfonden

2021-04-29: Study shows how meningitis-causing bacteria may sense fever to avoid immune killing

"Researchers at Karolinska Institutet have discovered a mechanism through which meningitis-causing bacteria can evade our immune system. In laboratory tests, they found that Streptococcus pneumoniae and Haemophilus influenzae respond to increasing temperatures by producing safeguards that keep them from getting killed. This may prime their defenses against our immune system and increase their chances of survival, the researchers say. The findings are published in PLoS Pathogens."

Read the full article here

Photo: Getty Images

2021-04-24: Christines son dog i ovanliga sjukdomen meningokocker: ”Tragiskt” - Malou Efter tio (TV4)

För knappt två år sedan drabbades Christine Bennborns son Mathias av den ovanliga bakterien meningokocker. Några dagar senare var han död i sviterna av hjärnhinneinflammation och sepsis. Nu har Christine startat en fond som informerar tonåringar och deras föräldrar om möjligheten att vaccinera sig mot smittan.

Överläkare Olof Hertting om symptomen man ska vara vaksam på.

2021-04-23: World Meningitis Day – öka medvetenheten om hjärnhinneinflammation

MediCheck - Specialistkliniken online har som en del av fokuseringen på World Meningitis Day 24 april publicerad en blogg för att öka medvetenheten om hjärnhinneinflammation vilket vi är otroligt tacksamma för.

Läs hela bloggen här

Läs också faktasidan om meningokocker

2021-04-01: CoMO och MRF Fusion

Vi är glada över att meddela att MRF och CoMO nu har gått samman efter en medlemsröstning i 2020 och en lång samrådsperiod!

CoMO är nu en del av Meningitis Research Foundation och båda organisationerna arbetar för att besegra hjärnhinneinflammation fram till 2030. Läs CoMO sitt uttalande här.

Mars 2021: Ny helsidesannons i Kids&Family nr 1-2021

I mars månad hade Meningokockfonden med en helsidesannons i nummer 1-2021 av Kids&Family.

Se vår informativa annons på sidan 79.

Magasinet distribueras till hela Sverige via MVC, BVC, sjukhus, vårdcentral etc.

2021-03-29: A film from the Paediatric Infection-Point-of-Care "PI-POC" clinical trial

Scientists in Uganda from the Mbarara University of Science and Technology and Mbarara Regional Referral Hospital are conducting a large pediatric study to advance the diagnostic of meningitis among children in the rural western region of Uganda. This short documentary tells their story and why their cutting-edge research is important to save children's lives.

You can read more about the Pediatric Infection-Point-of-Care (PI-POC) clinical trial via this link

This research is a collaboration between Karolinska Institutet, Mbarara University of Science and Technology, Mbarara Regional Referral Hospital, Holy Innocents Children's Hospital Uganda, Epicentre Uganda, KTH Royal Institute of Technology, and SciLifeLab in Stockholm, Sweden.

The members of the PI-POC team are: Giulia Gaudenzi, Elias Kumbakumba, Reza Rasti, Deborah Nanjebe, Pedro Réu, Dan Nyehangane, Andreas Mårtensson, Milly Nassejje, Jens Karlsson, John Mzee, Peter Nilsson, Stephen Businge, Edmund Loh, Yap Boum II, Helene Andersson-Svahn, Jesper Gantelius, Juliet Mwanga-Amumpaire, Tobias Alfvén.

The video has been produced pro bono by Philip Sundbom: www.formforbundet.se

The PI-POC research is sponsored by: The European Research Council, the Swedish Research Council, Familjen Einhorns Stiftelse and Familjen Björk.

Mars 2021:

Med hjälp av bolaget Utbudet har vi under mars månad fått möjlighet att skicka ut en A3 affisch till skolor över hela Sverige.

Vi är otroligt tacksamma för denna sponsring.

December 2020

Sista stora artikeln som Meningokockfonden hann med 2019 är i tidningen Kids&Family nr. 4 2020, www.kidsfamily.se. Magasinet distribueras till hela Sverige via MVC, BVC, sjukhus, vårdcentral etc. vilket gör att vi nå också når utanför sociala medier med vårt budskap om meningokocker.

2020-12-19:

I oktober hade vi med en helsidesannons i Barnplantabladet. Barnplantorna har fokus på hörselskada som är en av efterverkningarna man kan få av meningokocker.

Tacksam för vi har hittat en annan organisation som vi kan att vi kan samarbeta med om att sprida information och så småningom besegra meningokocker.

Länk till Barnplantornas hemsida

2020-12-08: Studie visar varför vissa kan bli allvarligt sjuka av meningokockbakterier

Forskare vid Karolinska Institutet har kommit ett steg närmare i att förstå varför vissa personer blir allvarligt sjuka eller dör av en vanlig bakterie som är ofarlig för de allra flesta. I en studie som publiceras i tidskriften The Lancet Microbe kopplar forskarna RNA mutationer i bakterien Neisseria meningitidis till invasiv meningokockinfektion. Det är första gången ett icke-kodande RNA i en bakterie har kopplats till sjukdomsutveckling. Läs hela artikeln ifrån Karolinska Institutet här.

Läs hela Publikationen "Novel hypercapsulation RNA thermosensor variants in Neisseria meningitidis and their association with invasive meningococcal disease: a genetic and phenotypic investigation and molecular epidemiological study" av Jens Karlsson, Hannes Eichner, Cecilia Andersson, Susanne Jacobsson, Edmund Loh, The Lancet Microbe, online 8 december, 2020, doi: 10/1016/S2666-5247(20)30146-4

Artikel Meningitis Research Foundation (engelska)

Artikel Daily Mail (engelska)

 

Färgad svepelektronmikroskopbild av bakterien Neisseria meningitidis. Bild: Hannes Eichner, Francesco Righetti and Edmund Loh

2020-11-30: Sepsisfonden - Axel Lyons minnesstipendium

I dag är det ett år sen himlen fick en alltför ung ängel till. Axel blev som Mathias bara 17 år gammal och hans sjukdoms förlopp var nästan identiskt, ifrån att vara fullt frisk till att dö inom 24 timmar. Han drabbades av meningokocker och sepsis en kombination som familjen inte hade hört om förut.

I samband med Axels begravning valde familjen att be de som ville visa sin omtanke att sätta in ett bidrag till Sepsisfonden. Med alla de bidrag som strömmade in lägger Sepsisfonden nu grunden till Axel Lyons Minnesstipendium. Stipendiet är instiftat i samarbete med familjen, som på detta sätt vill stödja andra som har drabbats av sepsis. Och de hoppas precis som vi att Axels historia kan bidra till att sprida kunskap om sepsis vidare till många andra.

Information om symptom och vaccin är viktigt så att ingen annan skall behöva drabbas av detta i framtiden.

Vi tänker på familjen och tänder ett ljus 🕯.

2020-10-30

För 2 år sedan vändes livet upp och ner för Gabriella Eser och hennes familj när hon 4 år gammal snabbt insjuknade i meningokocker och sepsis. Till en början var det ingen som visste om hon skulle överleva eller inte och familjen pendlade mellan hopp och förtvivlan i många dagar. Läkarna kämpade för Gabriellas överlevnad som till slut resulterade i att man fick amputera båda underbenen.

Gabriella är däremot en riktigt fighter och har kämpat sig tillbaka med sina rosa glittriga proteser. Hon går i dag på förskolan och älskar allt som har med smink och mode att göra.

Följ hennes resa vidare på @gabriella.eser eller läs mamma Jenny sin dramatiska berättelse som blev publicerad i tidningen Allas

2020-10-13: Vaccination

I store delar av USA får man besked / är det krav om att ta ACWY vaccinet när man skall börja på college och universitet. Det hjälpte inte döttrarna till Patti och Alicia som hade tagit vaccinet. Deras döttrar fick typ B som det också finn vaccin för. Så det räcker inte med bara ett vaccin för att skydda dig mot meningokocker.

Är du i denna högrisk gruppen 15-25 år tänk till en extra gång på om du skall vaccinera dig - det kan rädda ditt liv.

Oktober 2020: Samskabelse med pårörende understötter lärningskultur

Föreningen Bekæmp Meningitis i Danmark via sin grundare Ivar G. Petersen har publicerad en artikel i tidskriften Dansk Sundhedsvæsen. Vi kämpar alla mot det samma: spridning av information, kunskap om symptomen, att det är bråttom om en person blir smittad och att det finns vaccin.

Länk till tidsskrifen Dansk Sundhedsvæsen

2020-09-13: World Sepsis Day

Sepsis är ett allvarligt tillstånd som förr kallades för blodförgiftning. Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Sepsis kan vara livshotande. Det är viktigt att du söker vård direkt om du tror att du eller en närstående har fått sepsis.

Symtom Infektioner är mycket vanliga. Oftast är de lindriga och läker av sig själv, men ibland kan även det som börjar som en lindrig infektion snabbt utvecklas till ett allvarligt tillstånd som kallas sepsis. Om du får sepsis känner du dig oftast mycket sjuk och har svårt att klara dig själv. Symtomen kommer ofta plötsligt. Ibland på några timmar.

Dessa symtom är vanliga vid sepsis:

- Du har eller har haft frossa de senaste dygnen.

- Du har eller har haft feber de senaste dygnen.

- Du har svårt att andas.

- Du verkar förvirrad eller är svår att få kontakt med.

- Du har diarré eller kräkningar.

- Du har mycket ont i mage, rygg, muskler eller leder.

- Du har en tydlig muskelsvaghet och orkar inte stå eller gå, framför allt om du är äldre.

2020-08-20: First trial participant gets GSK's 5-in-1 meningitis jab

Nå är en ny meningokock vaccin som också inkluderar B under testning vilket betyder att man så småningom bara behöver ett vaccin som täcker meningokocker typ ABCWY. Under tiden glöm inte att vaccinera dig med de vaccin som finns, dvs ACWY og B.

 

Patient dosing has begun in a Phase III clinical programme investigating GlaxoSmithKline's 5-in-1 meningitis (MenABCWY) vaccine candidate compared to licensed meningococcal vaccines, Bexsero and Menveo.

Invasive Meningococcal Disease (IMD) is uncommon, with country-specific reported cases ranging from 0.1 to 2.4 cases per 100,000 population in 2017.

However, the disease can kill in as few as 24 hours and is the leading cause of life-threatening bacterial meningitis in most of the industrialised world, killing about one in 10 of those who contract the disease.

“Current FDA-approved meningitis vaccines help protect young persons who complete a four-injection regimen during adolescence but unfortunately, only a small percentage receive all four,” said Dr Charles Andrews, one of the study’s investigators and director of Clinical Research at the Diagnostic Research Group in San Antonio, Texas. “The investigational vaccine has the potential to reduce the number of injections and thereby improve completion rates.”

The initial Phase III studies will be conducted in individuals aged 10-25 years in the US, Europe, Turkey and Australia, enrolling around 3,650 participants.

Källa: Pharmatimes.com

2020-08-02: Tillbaka till skolan?

Om några veckor börjar skolan igen och det är dags att påminna alla ungdomar om symptomen för meningokocker och vaccinerna (ACWY och B) som finns. ”Better safe than sorry”?

#DefeatMeningitis2030 #vaccinesarevital

2020-07-18: Norska Dagbladet - Mathias' (17) siste ord var «mamma»

En sommerdag i fjor ble Mathias Bennborn brått syk. Mindre enn et døgn seinere var han død. Nå jobber moren for øke bevisstheten rundt sykdommen som kostet ham livet. - Vi opplevde det verste marerittet foreldre kan oppleve. At barnet vårt døde på gresset foran øynene våre.

Norska Dagblaget har skrivit ett fint inslag med vår berättelse och information om meningokocker sier Mathias mamma Christine. Läs hela artiklen här

2020-07-12: Nyhetsinslag på TV4 Nyhetsmorgon

En månad efter att Gabriella Eser (5 år) fyllt fyra år drabbas hon av en livshotande sepsis, blodförgiftning. Efter att ha svävat mellan liv och död i flera dagar togs beslutet att man behövde amputera både hennes underben. Hon hade fått meningokock bakterien som blev till sepsis

2020-07-11: Mathias, 17, dog av aggressiv bakterie - på 24 timmar

Aftonbladet har valt att uppmärksamma meningokocker med två bra skrivna artiklar.

Familjen Bennborn sin berättelse om det snabba förloppet och förlusten av sonen Mathias finns att läsa här

2020-07-11: Läkaren: Dramatisk förlopp – det handlar om att jaga timmar

Vid en infektion med meningokocker går förloppet rasande fort – från allmänna symtom till ett livshotande tillstånd. – Det kan ske inom 48 timmar, säger Olof Hertting, biträdande överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Läs hela artikeln här

2020-07-07:

Nytt partnerskap samlar världsledande experter på meningokocker för att besegra meningokocker. Klicka här för mer information (engelska).

2020-04-24: Nyhetsinslag på TV4

På World Meningitis Day fick vi möjlighet att vara med på TV4 Nyhetsmorgon och berätta om Meningokocker tillsammans med Biträdande överläkare Barninfektion Olof Hertting, MD, PhD.

2020-02-14: Alle på videregående i Asker får gratis vaksine

Asker kommune i Norge vil tilby elever på videregående skole gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse.

Formannskapet i Asker sluttet torsdag enstemmig opp om at alle elever i videregåendes skole skal få gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse.

Rammes under russefeiring. Smittsom hjernehinnebetennelse rammer særlig unge i forbindelse med russefeiringen. I gamle Asker kommune har man tidligere lagt til rette og oppfordret til å vaksinere seg i forkant av russetiden, noe omtrent halvparten har gjort. I Buskerud har vaksinen vært gratis til og med inneværende skoleår. Der ligger oppslutningen på 90 prosent.

Läs mera om detta i denna artikeln på Budstikkas hemsida.

2020-02-24: Vaccinationsprogram i England ger positiva resultat

Meningitis B vaccination programme sparks 62% drop in cases.

Infant vaccination against group B meningococcal disease (MenB) has resulted in a significant decline in cases in young children since the programme was introduced in England, according to researchers. In September 2015, the UK became the first country to offer a new vaccine (Bexsero) against MenB to babies at eight and 16 weeks of age, followed by a booster around their first birthday.

Latest findings show that by the third year of the new vaccination programme, cases of MenB disease were 62% lower in children who were eligible for at least two doses of the vaccine. Between 2015 and 2018, an estimated 277 out of an expected 446 cases were prevented by the programme, according to the study funded by Public Health England.

Läs mera om detta i denna artikeln på Nursing Times hemsida.

2020-02-18: Den globala planen för att besegra meningitis kommer att gå vidare till Världshälsoförsamlingen

The Executive Board of the World Health Organization (WHO) discussed the Defeating Meningitis by 2030 Global Roadmap this month and formally agreed that it should be brought before the World Health Assembly in May 2020.

This milestone brings us one step closer to greater coordinated action to defeat meningitis everywhere.

Läs mera om detta i denna artikeln på Meningitis Research Foundation hemsida.

2020-01-22: Bärbar enhet hjälper läkare att diagnostisera sepsis snabbare

EPFL forskare har utvecklat en mycket känslig och bärbar optisk biosensor som kan användas för att påskynda diagnos av dödliga sjukdomar som sepsis (blodförgiftning). Den skulle kunna användas av ambulanser och sjukhus för att förbättra triage processen och rädda liv.  Läs mera om detta i denna artikel på EPFL sin hemsida.

2020-01-29: BREAKING NEWS!

Ny forskning har funnit att nästan 90% av barn och tonåringar som dör av meningokock meningit dör bara 24 timmar efter diagnos. Forskningen hjälper till att lyfta fram vikten av snabb diagnos och behandling.

Läs hela artikeln här

Bakterier, virus och svampar kan alla orsaka meningit och septikemi om de invaderar kroppen. Bakteriell meningit och septikemi är allvarliga, livshotande sjukdomar.

Även om det finns vacciner som förhindrar några av de vanligaste typerna, är inte alla orsaker vaccinförhindrande. Det är därför det är viktigt att alltid vara medveten om symtomen och söka hjälp om du tycker att något är fel - även om du har fått dina vacciner.


2019 blev ett svart år

Statistik ifrån Folkhälsomyndigheten i Sverige visar att 2019 har flest fall av invasiv Meningokockinfektion sedan 2013 med hela 66 stycken. 9 personer, eller 13,6% dog.

Under 2019 kan man se att åldersgruppen 15-19 och 20-29 har haft en ökning, men att åldersgruppen 0-4 har minskat. Fördelning per kön visar att antal män har gått förbi antal kvinnor med 54,5% mot 45,4% (0,1% okänt). Andelen fall som rapporterats smittade i Sverige var 62 (94%) av totalt 66.

Bakteriell meningit och septikemi är en allvarlig sjukdom som kan drabba vem som helst i alla åldrar. Spridningen av de två huvudsakliga bakteriella orsakerna - meningokock- och pneumokockinfektioner - ökar under vintermånaderna, vilket innebär att fall av bakteriell meningit ökar också


SVT nyheter 2019-12-26: Barninfektionsläkare - Här är tecknen på livshotande sjukdomen

De första symptomen på den livshotande sjukdomen som ledde till att 5-åriga Gabriella Eser i Södertälje fick amputera bägge sina ben, kan vara svåra att skilja från influensa. Barninfektionsläkaren Olof Hertting på Karolinska universitetssjukhuset, berättar när hög feber kan vara tecken på sjukdomen.

Jenny Esers dotter Gabriella svävade mellan liv och död efter att hon fått aggressiv hjärnhinneinflammation och blodförgiftning, så kallad meningokoksepsis. Och det hela började med hög feber som inte gick över. Gabriella fick rådet att vila, men när det växte stora blåmärken på dotterns kropp förstod föräldrarna att det inte var normalt.

För att överleva amputerades Gabriellas bägge underben. Om föräldrarna hade uppsökt vård senare hade det kunnat sluta värre. Därför vill de nu varna andra föräldrar.

– Det är viktigt att ta hög feber på allvar. Åk hellre in till sjukhuset en gång för mycket. Vi vill inte att någon ska få uppleva samma mardröm som oss, säger Jenny Eser. 

– Sjukdomsförloppet är dramatisk, berättar barninfektionsläkaren Olof Hertting på Karolinska universitetssjukhuset. Han var en av läkarna som var med och behandlade Gabriella. Han säger att det som läkare är svårt att identifiera svårt sjuka barn som först söker vård för enbart hög feber. 

I klippet här berättar han om tecknet föräldrar bör vara vaksamma mot när barn har hög feber.

Blåmärken som växer på kroppen i samband med hög feber kan vara tecken på den livshotande sjukdomen meningokoksepsis. På Gabriella Eser var förloppet dramatiskt.

Myter om Meningokocker / hjärnhinneinflammation

1. Bara barn får det    FEL: det kan påverka vem som helst

2. Du får alltid ett utslag    FEL: inte alla får utslag

3. Alla typer kan förebyggas med vacciner    FEL: det finns inget vaccin att förhindra mot alla typer av hjärnhinneinflammation. Det är därför det är viktigt att lära sig tecken och symtom, även om du är helt vaccinerad

4. Viral meningit är en mild form av sjukdomen    FEL: viral hjärnhinneinflammation är en allvarlig sjukdom som kan vara livshotande

5. Alla återhämtar sig helt från hjärnhinneinflammation    FEL: 10% av de människor som kontrakterar det dör och 15% får stora livsförändringar med allvarliga efter effekter

#Meningitis #LearnTheFacts #PreventWhatsPreventable

18-åring døde av smittsom hjernehinnebetennelse

26. november ble en 18 år gammel jente innlagt på Stavanger universitetssjukehus (SUS) med smittsom hjernehinnebetennelse. Jenta døde dessverre kort tid etter.

Selv om smittefaren er svært lav, har SUS og Stavanger kommune – i tett kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI) – satt i gang nødvendige tiltak i nærmiljøet. Jenta var elev ved St. Olav videregående skole. Rektor ved skolen har sendt ut SMS med informasjon til alle elever og ansatte.

Slik smitter sykdommen

Smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokkmeningitt) forårsakes av en bakterie. Sykdommen smitter ved dråpesmitte. Vanligste smittemåte er gjennom spytt, for eksempel ved kyssing og deling av glass eller flasker. I svært sjeldne tilfeller kan personer som har vært i nær kontakt (nærkontakter) med en person med smittsom hjernehinnebetennelse utvikle sykdommen dersom de er smittet med bakterien.

Nærkontakter er de som har hatt tett kontakt med den syke, det vil si nærmeste familie og venner eller elever i samme skoleklasse. Disse følges opp spesielt som et føre-var-tiltak, og får tilbud om forebyggende ab-behandling.

Symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse

De første tegnene er ofte vage og generelle:

> feber med frysninger

> hodepine

> kvalme

> oppkast

> diare

> allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt

Bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse kan gi blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Pasienten kan få små hudblødninger. Disse ser ut som små røde eller blårøde prikker, og har som kjennetegn at de ikke forsvinner når man trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Blodforgiftning kan utvikle seg raskt i løpet av få timer. Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme sent i forløpet av hjernehinnebetennelse.

Rektor ved St. Olav videregående skole har sendt ut SMS med informasjon til elever og ansatte. Dersom det er noen som ikke har blitt kontaktet, og som lurer på om de er i risikogruppen, kan de ta kontakt med Stavanger legevakt på telefon 51 91 45 00. Pressekontakter: Smittevernoverlege ved SUS, Lars Kåre Kleppe, Helsesjef Marit Johanne Anda, Stavanger kommune, 905 89 216. Smittevernoverlege Ruth Midtgarden, Stavanger kommune, 938 18 9851 91

Stavanger Kommune

Ungdom og vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse).

Antall tilfeller av meningokokksykdom i Norge er lav. Ungdom i alderen 16–19 år har noe høyere risiko for smitte sammenliknet med resten av befolkningen. En kombinasjon av tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp. I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir og lignende. Anbefalingen gjelder også yngre og eldre ungdommer som deltar i tilsvarende aktiviteter.

Forekomst blant ungdom

Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. Få av disse ungdommene blir syke, men de kan smitte andre. Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 % av de som får sykdommen dør. De siste fem årene har det årlig vært meldt mellom to og ni tilfeller av meningokokksykdom i denne aldersgruppen. Så langt i 2019 er det meldt om ett tilfelle.

Vaksine til ungdom

Det fins to ulike typer vaksiner. Kombinasjonsvaksine mot meningokokk serogruppe A, C, W og Y (Menveo eller Nimenrix) beskytter mot alle disse fire gruppene av meningokokkbakterier. I tillegg er vaksine mot meningokokk serogruppe B (Bexsero eller Trumenba) tilgjengelig. For å være beskyttet mot alle gruppene av meningokokkbakterien som sirkulerer i Norge (C, W, Y og B) må man vaksinere seg med begge vaksinetypene.

De siste årene har serogruppe C og Y stått for de fleste sykdomstilfellene blant ungdommer. Tidligere har serogruppe B vært den hyppigst forekommende serogruppen blant ungdommer. I de siste fire årene har det ikke vært tilfeller forårsaket av serogruppe B hos ungdommer 16-19 år i Norge.

Forekomsten av meningokokksykdom forårsaket av serogrupper inkludert i ACWY-konjugatvaksinen er høyere enn forekomsten av sykdom forårsaket av meningokokk B hos ungdommer 16-19 år. Med dagens epidemiologi vil ACWY-konjugatvaksinen gi bredest dekning i denne aldersgruppen. Derfor er det denne vaksinen som primært anbefales. Denne situasjonen kan endres, og endringene i forekomsten av de ulike serogruppene kan være vanskelig å forutsi. Folkehelseinstituttet følger nøye med på utviklingen og anbefalingen vil kunne endres.

Forekomsten av de ulike serogruppene kan være annerledes i andre land. Enkelte land og utdanningsinstitusjoner kan kreve eller sterkt anbefale vaksinasjon mot meningokokksykdom; ACWY-konjugatvaksine, meningokokk B-vaksine eller både ACWY-konjugatvaksine og meningokokk B-vaksine. Det er viktig å være oppmerksom på eventuelt krav og anbefaling om vaksinasjon for norske studenter og skoleelever som skal ha hele eller deler av studiene utenlands.

Vaksinér i god tid

Det anbefales at vaksinasjon utføres i god tid før russefeiring (studenten) eller annen tilsvarende aktivitet begynner. Beskyttelsen varer i ca. 5 år, og vaksinasjon i begynnelsen av videregående skole vil gi beskyttelse i russetiden og ved reiser senere i ungdomstiden.

Andre forebyggende tiltak

Risikoen for å utvikle meningokokksykdom kan også reduseres ved å følge disse rådene: * Forebygg dråpesmitte, blant annet ved å ikke drikke av samme flaske/boks/glass som andre og ikke dele sigaretter.

* Husk at såre slimhinner er mer mottakelige for infeksjoner. Ta vare på stemmen og halsen din. Unngå aktiv og passiv røyking.

* Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger hvile.

* Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres, og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.

* Skaff lege dersom du tror vennene dine kan være syke. Ta ansvar for hverandre dersom noen er sløve (har nedsatt bevissthet) eller har feber.

Folkehelseinstituttet i Norge